Blogregények, versoldalak és más szépirodalmi blogok és honlapok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

"Molyolgatunk, molyolgatunk?"

2014. június 14. - Angyali Lecke

Mi az a molyolás?

„Molyolás”

A véletlen sodort erre az oldalra, de azt hiszem, véletlenek nincsenek. Annyira megtetszett az oldal, hogy használni is kezdtem, és szerintem fogom is.

A holnapról áriákat tudnék zengeni, és hónapok alatt sem tudná az ember a minden lehetőségét kihasználni olyan sokrétű. Hatalmas dicséret az alkotóknak, és a részpontszámok végiggondolása nélkül megelőlegezek nekik egy csillagos 5-öst végeredménynek.

És akkor most oldalakon keresztül elveszek az egyes opciókban, úgyhogy helyezzük magunkat kényelembe. :D

Amikor azzal akartam kezdeni az értékelést, hogy mi a legjobb a honlapban, és annyi jó van benne, hogy a legjobbat nem is tudom kiemelni. Úgyhogy nem hierarchikus sorrendben, hanem véletlenszerűen írom le a funkciókat:

1.       1. Először is nagyon tetszik a név, és az, hogy ebből minden féle szófajú szavakat lehet képezni. A molyok a tagok, a molyolás a tevékenység, amit űzhetsz az oldalon, a molyság az életérzés, amit a molyok átélnek, és a többi… Mint egy mozgalom, vagy szervezet a szó jó értelmében, hiszen bárki lehet a tagja. És aki már életében egy, vagy inkább két könyvet elolvasott, mert ennyi kell ahhoz, hogy használni tudjon pár funkciót, az mindenképpen találhat itt érdekes dolgokat.

2.      2.  A honlapból azonnal kitűnik, hogy az oldal az olvasásért, az olvasás művészetéért, élvezetéért, és magasztalásáért jött létre, ami nagyon tetszik. Az oldalon bármit nyit meg az ember, ajánlanak neki egy könyvet, minden témában. Tehát van benne reklám is, meg azok a reklámok oda is illenek, nem úgy, mint egy játékoldal mellé a „szerezz magamnak hálótársat” hirdetés. Akit érdekelnek az újdonságok, de nem akar végigpásztázni 12431 (fiktív szám) könyvet, akkor a könyvek opció alatt választhatunk a népszerű, a friss könyvek, vagy az ez évben megjelent könyvek közül. Ezen kívül kissé elrejtve, de kereshetünk témakörök, szócikkek, stílusok között is, illetve ami talán ennél is fontosabb rákereshetünk kifejezetten egy könyvre egy nagyon jó keresővel is.

3.       3. Aki spórolni szeret, annak az akciós könyvek fül alatt a felhasználók által fontosnak vagy érdekesnek tartott könyvakciókat, kuponokat találhatunk, de a reklámokban is találunk akciókat, valamint a találatoknál is jelezve van, hogy mi akciós, és sok akció van.

4.       4. Alapvetően látszik, hogy az oldal könyveladásokból élhet, mégis sikerült összegyűjteniük hozzá a megfelelő tábort is, akik rajonganak az irodalomért, és a tíz ujjukat megnyalják az oldalon szemezgetve. Ez óriási dolog, és mindkét félnek megéri.

5.      5. Minden könyvet az olvasók értékelnek, gondoltam is, hogy biztos van moderáció, de nem… Van saját leírás, de maguk az olvasók fogják végül eladni a művet, és ez talán a legjobb reklám. Az olvasók közül sokan olyan értékelést írnak, hogy az embernek leesik az álla, és nem mindig jó értékelések, de még a rossz értékelés is jobb, mint a semmilyen. Sajnos, vagy nem sajnos a „személyes” vélemények hatással lehetnek egy könyv elolvasására, és előfordul, hogy rossz hatással, de úgy vélem, azért összességében a művek megismerése a cél, nem pedig a lehúzásuk. Mutatok is egy példát negatív kritikára, (és nem egy ilyen van), azért hogy lássuk, hogy valóban közvetlen a kapcsolat a könyv és az olvasó között, ami én örömködve fogadok: 

„1. Ez a könyv bűnrossz. Az első részt még úgy-ahogy elvitte a sztori, ennek viszont nincs olyanja. 2. A végére betett „hűha!” csavart egy közepesen értelmes másodikos is látta előre, ettől persze értelme még nem lett. 3. A fordításra valami új szót kéne kitalálni, mert ha azt írom hogy okádék, azzal voltaképp feldícsérem. Biztos vagyok benne, hogy eredetiben nem ilyen szörnyű. Nem tudom eléggé kihangsúlyozni, mennyire rosszul van megírva ez az izé. A fordító „Totth Benedek” nem tudom ki lehet, de van valami zavaros, silány elképzelése arról, hogy beszélhetnek a tizenévesek (vagy inkább beszéltek 20 éve) és olyan erőltetett szlenget ad a szereplők szájába, hogy azon csak szörnyülködni lehet. Ráadásul a karakterek úgy viselkednek, mint holmi papucsálltakák. Katniss konkrétan egy egybites plázapicsa szellemi szintje alatt van valamivel. Elkezdtem összegyűjteni a legszörnyűbb mondatokat, beszédfordulatokat, de úgy 50 oldal után belefáradtam, mert minden második mondatot idézhetném.”

Szívtelen lennék, ha csak a negatív kritikát idézném, úgyhogy választottam egy jót is:

„Először, amikor megláttam, úgy voltam vele, hogy ez is egy könyv, aminek előre lehet tudni a végét, de nem. Sokkal többet kaptam annál, amit elgondoltam. Zseniális egy könyv. A markába zárt, kifacsarta a lelkemet, atomjaira szaggatta a szívemet, aztán összefércelte, majd belelökött a szakadékba és még mindig úgy érzem, zuhanok lefelé. Sok jó könyvet olvastam már, de ez kiemelkedik, annyira sajátos a legtöbb tekintetben.”

6.      6.  A tagok is figyelmeztetnek és az oldalnak több helyen olyan funkciója is van, ahol figyelmeztet arra, ha eseményleírás van a kommentben, így szinte teljesen elkerülhető az un. spojlerezés.

7.      7.  Lehetőség van „protagnak” lenni, vagyis fizetni a honlapnak. Én ezt igazából adománynak érzem, aminek végül is nincs rossz üzenete, mert megérdemlik. Hogy mit kap az ember a tagságért viszont nem igazán értem. De mivel a vásárlások után is jár protagság, lehet, hogy kipróbálom. Feltölthetsz, vagy indíthatsz ezt-azt vele, meg kikapcsolhatod a reklámokat, nagyjából ennyi.

8.       8. Különböző csoportok, úgy nevezett zónák alakulnak ki az érdeklődési köröktől függően. Ennek köszönhető ez a gyöngyszem, amiben megtudom, hogyan néz ki egy fiú sellő. Én az elképedés után szakadtam rajta, de egy fiú sellőt sem akarok ezzel megbántani: https://24.media.tumblr.com/a271037e9c0cd17df7c2c4cdc7c7e605/tumblr_mhycbhJ05r1s1szpho1_500.gif

9.      9.  Kifejezetten bejön, hogy egy könyvhöz be lehet szúrni egy- egy idézetet, így láthatja az ember mivel is állhat szemben. Persze ez már 100% spojler. Kiragadni egy könyvből egy pillanatot, olyan mintha egy filmből képeket nézegetnénk. Elkaphatunk egy pillanatot, amiért érdemes elolvasni a könyvet, és ez talán minden értékelésnél többet érhet. Már csak azért is, mert az olvasók nem áltagos semmitmondó sorokat fognak idézni.

10.   10. Kiadók, írók szerint is lehet keresni a könyvekre, és ezeket lehet értékelni, és bár nem próbáltam, de feltételezem, hogy kapcsolatot is lehet felvenni velük valahogy. Értékelni is lehet őket, ami szintén érdekes. visszajelzés, kapcsolat az olvasóktól, amit eddig csak az eladásokból, vagy a találkozókból lehetett leszűrni. Az írókról alkotott véleményekben is nagy a hullámzás, de mégis egy eléggé alapos képet kaphatunk az írókról, jobban megismerjük őket, mint eddig valaha.  

11.   11. Enciklopédia is van, amiben szereplők neveire, fogalmakra, helyszínekre is lehet kattintani, és minden olyan forrást feltüntet, amiben szerepel ez a szó. Hasznos lehet, amikor az ember pontosan tudja miről szólt egy könyv, de a címe nem jut eszébe. A szócikkekhez kapcsolódnak, ezért ezzel keresgélni is tudunk a minket érdeklő témák között.

12.   12. Aki már legalább két könyvet olvasott, az jelentkezhet az úgy nevezett kihívásokra. Valószínűleg nincs semmilyen tétje a dolognak, csak a személyes siker, és legfeljebb, hogy a profiloldalon feltűnik, hogy milyen ügyes- okos ember vagy. A kihívás lehet, hogy olvass el 30 konkrét könyvet, vagy hogy olvass el 30 db angyalos könyvet, vagy hogy olvass eredeti nyelven, bármi is legyen az, vagy a személyes kedvencem, hogy olvassunk el csak nőktől 14 könyvet (erre lehet be is nevezek). A végén kapsz egy „plecsnit”, élményekkel gazdagodsz, és az olvasásod nem volt „hiábavaló”, hiszen ha elolvasol egy könyvet kivel is tudnál róla beszélni, hiszen az emberek többsége nem olvas, itt meg leírhatod, ami benned van, és ezzel nyer a világ is: A te véleményed gazdagítja az oldal repertoárját, és a legközelebbi szemezgető egyel több értékelést láthat az adott könyvről. Tipikusan az a helyzet, amikor mindenki jól jár.

13.   13. Kialakíthatja mindenki a saját ranglistáját az olvasott könyvek között, ami láthatóvá válik. Kedvelések, ajánlások és még sok más, amivel kiemelhetsz, vagy lesüllyeszthetsz egy irodalmi alkotást.

14.   14. A felhasználók között létrejött egy olyan funkció is, amit úgy hívnak „utaztatás”. Gyanítom nem új keletű ötlet, de nekem új volt. A lényege, hogy ha van egy könyved, felajánlhatod, hogy mások is elolvashassák, és postára adod. A jelentkezők között kialakítasz egy sorrendet, és aki elolvassa, továbbküldi a következőnek. Ha már mindenki elolvasta, akkor visszaküldik a könyvet neked. A hátránya, hogy neked kell fizetni az első postaköltséget, hiszen el kell küldened a könyvet. Ki fogom próbálni, hogy hogy működik ez, és ha lement a kör (hónapok múlva) leírom a tapasztalataimat ez ügyben. Félek, hogy a könyv, amit továbbküldök nem lesz a legjobb állapotban, mire visszakapom, sőt fennáll a lopás veszélye is. De elhatároztam, hogy mindenképpen kipróbálom. Még pozitívan is csalódhatok benne.

15.   15. Az oldal nem csak úgy gyűjtögeti a tartalmakat, hanem szemezget is belőle. Havonta megjelenő folyóiratuk a „Merítés”, amiben szerzőktől kezdve, műveken át, aktualitásokat is boncolgató összefoglalót találunk, és javarészt a molyolók munkájából. Hogyha ez még nem lenne elég, akkor felteszi az i-re a pontot a „Tetovált mementó”, amelyben a molyolók által írt művek, pl: versek, prózák jelentek meg nyomtatásban, és megvásárolható ez is. Maga a cím is elgondolkodtató, amire talán választ ad, az egyik bemutató mondat: „A tinta a papíron hagy nyomot, a szavak az elménkben.  A Tetovált mementó olyan szavakkal van tele, amelyeknek nyomát még sokáig viselnünk kell.” /Benyák Zoltán/

16.   16. A nyüzsgő és friss élet ezen az oldalon igazán csillapította az aggodalmaimat az irodalmi süllyedést illetően. Ha van oldal, amiért megérte az internetes kutatásba vágni a fejszémet, az ez. Szóval ezen blog létrehozásának, ha volt gyakorlati haszna, akkor az ez az oldal volt, az biztos. Remélem, még sok ilyet találok.

17.   17. Saját blogokat lehet a profilodhoz illeszteni, ami nyilván járhat bizonyos előnyökkel, talán a folyóirat és a könyv is ezekből táplálkozott, ami alapvetően egybevág mindennel, amit én várnék egy modern irodalmat protezsáló oldaltól. Bár sok helyen megemlíti az online szót a könyvekkel kapcsolatosan, én nem találtam, úgyhogy lehet, hogy az on-line rendelhető könyvekről van csak szó. 

      18: Talán tévedtem az online könyvekkel kapcsolatban, ugyanis a következő oldallal elérhető az e-bookok széles választéka: 

http://bookandwalk.hu/ekonyvek/Ajandekotletek-noknek-kategoria-196.aspx

 

Hátrányok:

1.      1.  Sok könyv angol nyelvű, amit kínál, a leírás is angol hozzá.

2.      2.  Bejelentkezés nélkül szinte sok értékes funkció kihasználatlan marad, ezt kárpótolandó be lehet jelentkezni a facebook profillal, aminek nagy hátránya, hogy bármit csinálsz a molyon, az megjelenik az idővonaladon.

3.      3.  Nem minden könyvnél vannak olvasói értékelések, persze ahova nem írnak, oda mit lehet tenni. Én sem írtam még a saját könyveimhez, és ezt pótolni fogom.

4.       4. Eléggé átláthatatlan az oldal, ami a sok információ nem ment fel, azt elnézném, hogy nem találom meg elsőre, amit keresek, sőt azt is, hogy tudom, hogy valahol láttam valamit, de többet az életben nem lelek rá. Inkább az a zavaró, hogy bejelentkezve mindenféle számok vannak itt- ott, megnyitom és valójában nem értem mit is kéne néznem. Friss infós, válaszok akarnak lenni, vagy ilyesmi, de megnyitom, és nézek mint Jenő a moziban, hogy most mi van? Pl: A friss opció mellett van egy egyes, gondolom én, hogy az azért van ott, hogy valami érdekes történhetett, rákattintok és egy teljesen üres oldal jelenik meg. Persze nem vagyok pro tag, és a webismereteim is maximum közepesek, de nem hiszem, hogy a hiba bennem lenne.

5.      5. Mobilról már nem is próbálkozok megnyitni, mert lassú, és kezelhetetlen. De ezt nem is lehet elvárni, hiszen nem erre lett kitalálva. Mindössze jó lenne, ha legalább az üzeneteimet el tudnám rajt olvasni.

6.      6. Nem találtam nem nyomtatott irodalmat, mint ahogy azt a 17. pontban említettem, de előfordulhat, hogy nem kerestem elég hatékonyan.  

Letisztultság: 4/5

Dinamika: 5*

Figyelemfelkeltés: 4/5

Kezelhetőség: 4

Funkciók: 5*

Képek, látvány: 4/5

Tartalom: 5*

Modernség:5**

Irodalmi érték:5**

Összpontszám:  5*, mint ahogy azt előre megmondtam. A kevés gyengesége ellenére nem vagyok képes ennél rosszabbat adni rá. Nagyon értékes, és sokoldalú oldal, amiért komolyan hálásak lehetünk.

Aki molyolásra kívánja szánni az idejét, megígérem, hogy nem bánja meg. Ha mégis, akkor szóljon nekem. Egyrészt így én is megváltoztathatom a véleményemet, és nem fogok többé ilyen felelőtlen ígéreteket tenni, másrészt mivel ígéretet tettem, hős lovagnőként vállalom a következményeit! :D

 

Kellemes molyolgatást kívánok mindenkinek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogregenygyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr636301065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása