Blogregények, versoldalak és más szépirodalmi blogok és honlapok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

E- book

2014. június 14. - Angyali Lecke

cikk- link

Ugyan nem meggyőző adatok, és nem támasztják alá azt, amit gondolok erről, de az kitűnik belőle, hogy mégiscsak elindult egy folyamat, aminek már érezhető az előszele. 

Valóban élmény a könyvet lapozgatni, a frissen nyomott könyv illata is egyedi, de nem fenntartható, túl drága az előállítása, és a hozzájutás is, ami meggátolja azt, hogy az irodalom minden réteghez eljuthasson. 

Amikor édesanyám több ezer darabos könyvgyűjteményéből szemezgettem, felötlött bennem, hogy honnan van ilyen sok, és most miért csak évente egyet vesz, ha ekkora gyűjtő. Ő egyértelműen azt mondta oknak, hogy sokkal olcsóbbak voltak akkor a könyvek, és nem kellett meggondolni ennyire, hogy mit vegyen meg az ember, belefértek a tévedések, kísérletezések is. Ha ez számszerűen kiszámolva, arányosítva nincs is így, (hiszen ezt sok már dolog is befolyásolhatja) az kétségtelen, ha van olyan ember, aki ezt érzi és ezért nem veszi meg a könyveket, akkor valószínűleg az kihatással van a keresletre. A kereslet csökkenése még drágábbá teszi a könyveket, és beindul egy ördögi kör.

Mindenki azt mondja, hogy "mert a fiatalok nem olvasnak", meg "mert ők tévéznek", meg, hogy "nekik nincs igényük erre". A fiatalok a felnőtteket utánozzák, és én személy szerint ritkán látok olyan embert, aki a buszon vagy a parkban üldögélve olvasgat ráérő idejében. Ha a szülők nem olvasnak, a gyerek sem fog! Azt pedig máris ki kell emelnem, hogy én már láttam kamaszokat nagy élvezettel olvasni, nekik való irodalmat, ezért ki merem jelenteni, hogy nem a gyerekeinkben a hiba. Azt persze meg kell értenünk, hogy az érdeklődést az új, az érdekes, az egyedi dolgok keltik fel, és nem fognak első nekifutásra a kezükbe venni egy Dosztojevszkijt, ez ne is várjuk tőlük. Majd ha belejönnek, megérnek rá, arra is sor fog kerülni. Alábecsüljük őket, és lekicsinyeljük a saját szerepünket a történetben, ebben teljesen biztos vagyok. 

Szerintem tüntetést kellene szervezni ez ellen. Mindenért tüntetünk, ezért miért ne lehetne egyet szervezni. (Csak poén, nehogy megtegye valaki!) A tüntetés lényege az lenne, hogy minden parkba, minden buszmegállóba ültetnék egy tüntetőt, aki egy nagyon vastag könyvet olvas, de még a boltok elé, meg az orvosi rendelőkbe is. Ki kell mondani, igenis ciki manapság nyilvánosan olvasni, és amikor céltalanul nyomogatjuk unalmunkban a telefonunkat, mert az "menő", akkor észrevétlenül olvashatnánk is inkább valamit. Aztán egy gombnyomással értékelhetnénk, megbeszélhetnénk, stb... Nem hátráltatnia kéne, hanem felvirágoztatnia a modern technikának az irodalmat. 

Éljen az olvasás! Szép gondolatokat kívánok! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://blogregenygyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr836301082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása