Blogregények, versoldalak és más szépirodalmi blogok és honlapok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Digitális folyóirat

2014. május 04. - Angyali Lecke

Mi ÚJság? - link

A digitális forradalom elengedhetetlen része az irodalom újjáéledésének, reneszánszának. Végülis az irodalom nem más, mint szellemi termék. Legyen szó kulturális pillanatképről vagy kortalan bölcseletről, véleményem szerint nem számít, hogy kőtáblába vésik, papírra nyomtatják, vagy pixelekből rajzolódik ki, az értéke nem változik. Ahogy nem függ az értéke attól sem, hogy hányan látogatják és attól sem, hogy mennyit költöttek az előállítására, vagy hogy ki mennyi profitot kap érte.

Egy meglehetősen igényes folyóirat a Liget. Természetesen a neki is van nyomtatott változata, amit az ember akkor vesz meg, amikor anyagilag valamilyen módon támogatni akarja a folyóirat mögött dolgozó embereket, de magát a folyóiratot digitálisan olvassa. A nyomtatott változattal pedig a papírgyűjtés és a téli tüzelés alkalmával, esetleg egy szalonnasütésnél kerülne a keze ügyébe. Talán egyszer valaki feltalálja azt, hogyan lehet támogatni az ilyen tartalmakat anélkül, hogy minden személyes adatunkat közszemlére tennénk, mégse kelljen az amúgy is tetemes fakitermelést támogatni. 

A folyóirat külön fülecskét szentel a digitális könyveknek, ami különösen nagy pirospont. Hemzsegnek az oldalon a versek, modern alkotások, publikációk. Az oldalon dolgozott embereket név szerint megemlíti, a szerzőktől minden írást egy kattintással el lehet érni. A neve híven tükrözi a tartalmat: "Liget műhely: a szellemi üzem". Nem mondom, hogy minden nap nézni fogom az alakulását, de beraktam a könyvjelzőim közé, ha valami kultúrcsemegére vágynék legyen honnan nassolnom. 

Ha 1-től 5-ig kellene osztályoznom, mint az iskolában, hogy értékeljem az oldalt, akkor több részjegyet is adnák. Letisztultság: 5, dinamika 3, figyelemfelkeltés: 4/5, kezelhetőség: 4/5, funkciók: 4/5, képek: 5, tartalom 5*, modernség:5*, irodalmi érték: 5*. Összességében 5-ösre értékelném, meg a maga nemében kiemelkedő, és csak azért nem adok rá csillagot, mert vannak tartalmak, amiket csak hosszas kattintgatással lehet elérni, pedig érdekes lenne. 

Aki kulturális folyóiratot keres, annak ez a megfelelő választás, az biztos! Bátran ajánlom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogregenygyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr536117846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása