Blogregények, versoldalak és más szépirodalmi blogok és honlapok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Isteni...

2014. május 04. - Angyali Lecke

Éberség kontra áhítat- link

Vallásos. Jól látjuk. Most már lehet, hogy nem mosom le magamról, hogy vallásfanatista vagyok, pedig nem. Egy másik blogot is értékesnek tartok, de témája miatt nem szentelek neki külön oldalt, hanem ide sorolom:

http://igemellett.blog.hu/2014/05/04/_2_s_lattam_azokat_akik_legyoztek_a_fenevadat_jelenesek_15_1?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=kult

Szóval vallásos témájú, de attól még bőven van mit olvasnunk a sorok között, sőt következtethetünk olyan dolgokra is, amit maga az író sem tudatosan közölt velünk, mégis elmondta nekünk. Valóban vannak olyan gondolataim, hogy a hit rendezi céltalan életünket, és valami hasonlót közöl velünk az író is. Kicsit olyan, mint a középkori iratok elemzése, de ezek modern írások. Valójában nem olyan erőteljesen próbálja meg lenyomni a torkunkon a vallási nézeteket, hogy attól hányingerünk legyen, már majdnem hogy eléri, hogy érdekeljen minket a történet. Valójában, ha az ember elkezd beleolvasni, egy idő után akarata ellenére is elkezd gondolkodni és érezni, meg tanulni is akár. Történelemlecke, szentbeszéd, de mint minden hasonló írás, kritikus szemmel tekintve rá akár még hasznunkra is válhat az olvasása. Színeai Szent Katalinról írta a következőket, de úgy gondolom, hogy azt tudnám elmondani magáról a blogról is: "Anyai és égi bölcsességgel neveli mindazokat, akik a tanítvány hívő alázatával közelítenek hozzá."

 Bevallom, nem tértem meg, és nem is érzem úgy, hogy mostanában lesz vetélkedő kérdés, hogy mi a Rózsafűzér Társulat miként vált a Szeretetláng imacsoportjává, mindenesetre eléri mindazt, amit egy irodalmi alkotásnak el kell. Figyelmet, gondolatokat, szórakoztatást, tanulságokat, történeteket, amit érdemes elmesélni. Azért kissé szégyenlem is magam, hogy eddig a legigényesebb, legtisztább, legélvezhetőbb blog, amit találtam a blog témáját szem előtt tartva, az vallásos merengés. Annyiszor mondjuk, hogy a vallásosság elavult, ódivatú, konzervatív, és mégis... Hát... ha már a pápa fent van Facebookon, úgy tűnik minden lehetséges. Egy tiszteletreméltó szájbiggyesztést megereszthetünk ezért a teljesítményért. Nem is szedném pontokra, a modernségről és a képekről nem is lehetne igazán reális értékelést adni, mert sem modernnek nem tekinthetjük, sem ódivatúnak. A kezelhetőség az egyetlen szempont, ami igazán megfogható, arra pedig egy jó jegyet kap, mondjuk 5-öst. A másik az irodalmi tartalom, ami egy erős 4/5, de csak azért, mert vannak fülek, amik látszólag nem kötődnek semmihez, pl: a Kárpátalja kép. Biztos fontos, de nem értem, hogy miért. Összességében, és ebbe a jegybe vastagon benne van a vallásossággal támasztott ellenszenvem is: 4. 

Aki vallásos szemlélet nélkül szeretne valami lélekemelőt, szellemi frissítőt olvasni, az kellő kritikával ezen az oldalon megtalálja. Ha még vallásos is az ember, akkor mindenképpen ott lesz a blog a kedvencei között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://blogregenygyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr686117951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása