Blogregények, versoldalak és más szépirodalmi blogok és honlapok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Irodalmi blogok gyűjteménye

Blogregény fogalma 1.

2014. július 07. - Angyali Lecke

Forrás

Mi a blogregény?

Blogregény a weben kialakuló irodalmi próza. Ebben a meghatározásban a legfontosabb elem a kialakulás. A hagyományos prózai műfajok nem egy aktív párbeszédben születnek író és olvasó között, hanem az irodalom passzív diskurzusában, így az olvasók többsége csak a kész művet ismerheti meg, a nélkül, hogy belelátna, vagy hozzászólhatna ahhoz a kialakulása során. Ezzel szemben a blogregény, mint olyan egy folyamatos interakció, így az olvasók többsége aktív részese lesz a folyamatnak.

Azt se szabad elfelejtenünk, hogy a fenti értelmezés alapján a blogregény egy irodalmi műfaj. Az általánosan elfogadott irodalom definíció szerint pedig „az irodalom olyan szövegek összessége, amelyek művészeti alkotások is”. Ez alapján tehát a blogregény a weben kialakuló prózai szöveg, ami művészeti alkotás is. Fölösleges lenne a művészet értelmezésével próbálkozni, hiszen valószínűleg nem tudnánk egy objektív értelmezést találni, ha pedig igen, az annyira tág lenne, hogy bármi beleférne a blogregénytől a pettyes macskáig. Éppen ezért az egyedüli ember aki eldöntheti egy web 3.0-ás prózai alkotásról, hogy művészet-e, és így blogregény, az nem más, mint az olvasó. Ha tehát szerinted egyik vagy másik blogregény művészet, úgy ezt senki sem cáfolhatja, legfeljebb elkönyvelheti, hogy neki más művészetértelmezése van. Éppen ezért egy blogregény éppen annyira lehet művészet, amennyire nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogregenygyujtemeny.blog.hu/api/trackback/id/tr636482687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyali Lecke 2017.02.11. 20:48:48

Köszönöm. :) Szánom bánom, hogy 3 éve nem frissítettem. Azóta ezt csinálom: www.angyalilecke.hu/
De nagyon jól esik, hogy írtál és talán itt az ideje a fejlődésnek. :)
süti beállítások módosítása